Halkla ilişkiler alanında eğitim gören lisans öğrencilerinin ve bu alanda akademik kariyer hedefi olanların mutlaka okuması gereken 10 temel kitap;
1. Halkla İlişkiler Nedir?/ Filiz Balta Peltekoğlu
“Yüzyılımızın mesleği olarak gördüğümüz Public Relations, 21. Yüzyıla iletişim teknolojisiyle bütünleşerek girdi. Her yeni kitap, her kitabın yeni baskısı bu hızlı gelişimin izlerini taşıyor...
Artık Public Relations bütünleşik pazarlamanın olduğu kadar yönetim biliminin de ayrılmaz parçası. İnsan kaynakları stratejisi de artık iletişim planlamasına paralel olarak çiziliyor”.
Prof. Dr. Filiz Balta Peltekoğlu’nun kitabında bu gelişmeyi somut biçimde hissedebiliyorsunuz.
Prof. Dr. Alaeddin Asna
Halkla İlişkilerle ilgili tartışmalar sürüp giderken halkla ilişkilerin kapsama alanı giderek genişliyor. Çağı yakalayabilen tüm kurumlar halkla ilişkilerin katkısını önemsiyor ve disipline duyulan gereksinim giderek artıyor.
Halkla İlişkiler, kriz yönetiminden sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunmaya kadar geniş bir yelpazenin aktörü olarak konumunu daha da güçlendiriyor… Üstelik dijitalin gücünü de arkasına alarak!
Bu ise, Halkla İlişkilerin holistik bir yaklaşımla okunmasını ve anlamlandırılmasını daha da önemli hale getiriyor.
“Halkla İlişkiler Nedir”, 11. baskısında da Halkla İlişkilerin gücünün farkında olanların ve bu gücün sorumluluğunu taşıyanların buluşma ortamı olmayı hedefliyor. Kuşkusuz, Halkla İlişkilerin holistik yaklaşımla ele alınmasını değerini önemseyerek ve evrensel etik değerleri odağa alarak…
(Tanıtım Bülteninden)
2-Halkla İlişkiler: Kavram, Strateji ve Uygulamaları/ Ayla Okay- Aydemir Okay
Bu kitap yıllarca süren ayrıntılı bir araştırmayı gerektiren çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Bu çalışma ile amacımız ülkemizde halkla ilişkiler alanında çok fazla yaygın olmayan konuları ilgili kişilere duyurmak ve dünyada son yıllarda tartışılan konuları okuyucularla paylaşmaktır.
(Tanıtım Bülteninden)
3-İletişime Giriş / Mete Çamdereli
Herkes iletişim dolu bir dünyaya doğar ve hiç vakit geçirmeden her düzeyde iletişime katılır. İletişimi anlamak ve anlatmak, bu yüzden, birbiri ardı sıra ortaya çıkan güçlükleri peşinen göze almak demektir. İletişimi anlama basamaklarını tırmanırken çeşitli donanım ve birikimleri elden geldiğince açmakta ve kuşkusuz, bir dizi tanımsal yaklaşımın kıyısından da geçmektedir. Bunu yaparken iletişime dayalı olgu ve görüngülerin anlaşılmasına çalışmakta ve iletişimi anlama sürecinde adım adım ilerlemektedir.
Kitapta iletişim, tarihçeden yöntem ve araçlara, modellerden alt disiplinlere dek bütüncül biçimde çerçevelenmeye çalışılmıştır. Son derece yalın, net ve anlaşılır bir dille yazılan bu çalışmanın, iletişime merak saran okuyucular için çok güzel ve anlaşılır bir başlangıç oluşturacağına inanıyoruz.
4-Kitle İletişim Kuramları – Egemen ve Eleştirel Yaklaşımlar / Levent Yaylagül
Medya var olan toplumsal yapının sürdürülmesinde ve yeniden üretilmesinde çok önemli ideolojik ve ekonomik işlevleri olan önemli kurumlardandır.Özellikle küreselleşme sürecinde medyanın çokuluslu şirketler ve onların yerli ortakları tarafından kontrol edilmesi yaşanan sürecin anlaşılmasında iletişim kuramlarını çok daha önemli bir hale getirmiştir. Bu kitapta, kitle iletişim kuramlarına yönelik egemen ve eleştirel bakış açıları bütünlüklü bir şekilde ele alınmakta ve kitle iletişiminin ekonomik ve ideolojik işlevleri eleştirel bir bakış açısıyla sunulmaktadır. Bunu yaparken tarihsel bir gelişim süreci içerisinde egemen ve eleştirel yaklaşımlar,kendi epistemolojik ve metodolojik bütünlükleri içerisinde değerlendirmektedir. (Tanıtım Bülteninden)
5-Halkla İlişkiler / Kadir Canöz, Nilüfer Canöz
Kuruluşların hedef kitleleri ile karşılıklı iletişimine, anlayışına, kabulüne, kuruluşa yönelik olumlu imaja ve sempatiye ulaşmak için; planlı ve sürekli eylemler dizisinden oluşan hakla ilişkiler; günümüzde var olmak ve rakipleriyle mücadele edebilmek isteyen tüm kuruluşlar için zorunluluktur. Arz talep dengesini tutturmada, müşteriler bulmada, bulunan müşterilerin devamlılıklarını sağlamada, çevreyle iyi diyalogu geliştirmede, kuruluşun ve ürünün marka, hizmet ve imaj olarak farklılaşmasını temin edip sürdürmede işlevler yerine getirmektedir.
Modern halkla ilişkilerin önemliliğinden yola çıkan kitabımız halkla ilişkiler mesleğine genel bakış açısı niteliğinde hazırlanmış olup, halkla ilişkiler alanına ilk defa ilgi duyanlara temel bilgileri vermek amacını taşımaktadır…
(Tanıtım Bülteninden)
6-Dijital Halkla İlişkiler / Elif Başak Sarıoğlu
Bu kitap iletişim teknolojileri ile dijitalleşen, değişen, ilerleyen ve dönüşen halkla ilişkilerin yeni hedef kitlesini daha yakından tanımak isteyenler için temel oluşturmaktadır. Geleneksel halkla ilişkilerden farklı olarak dijital halkla ilişkilerde, itibar yönetiminin ve kriz iletişiminin incelikleri araştırılmıştır. Kurumların sosyal sorumluluk kavramını dijital halkla ilişkilere nasıl entegre ettikleri ve hikaye anlatıcılığının dijital halkla ilişkilerdeki yeri analiz edilmiştir. Yaşadığımız dönemi şekillendiren yapay zeka ve büyük veri kavramları dijital halkla ilişkiler uygulamalarını da başka bir boyuta taşımaktadır. Teknolojik ilerlemelere ek olarak, hedef kitlenin kurumlardan halkla ilişkiler anlamında beklentileri de her geçen gün farklı şekill
7-Tüketim Toplumu / Jean Baudrillard
Gerçek ihtiyaçlar ile sahte ihtiyaçlar arasındaki ayrımın ortadan kalktığı tüketim
toplumunda birey tüketim mallarını satın almanın ve bunları sergilemenin toplumsal bir ayrıcalık ve prestij getirdiğine inanır. Böylece genel bir toplumsal farklılaşma mantığı ortaya çıkar. İhtiyaç artık bir nesneye duyulan ihtiyaçtan çok, bir farklılaşma ihtiyacıdır. Tüketici tek tek nesnelere değil, mal ve hizmetler sistemini bütünüyle satın almaya yönlendirilir; bu süreçte bir yandan kendini toplumsal olarak diğerlerinden ayırt ettiğine inanırken, bir yandan da tüketim toplumuyla bütünleşir. Dolayısıyla tüketmek birey için bir zorunluğa dönüşür. Bu anlamda tüketim bireyin özgür bir etkinliği değildir.
İşte bu kuramsal tabanda, günlük alışverişten lüks tüketime, beden bakımından cinselliğe, reklamdan Pop Art’a ve bireylerin dinlenme biçimlerine kadar tüm yönleriyle tüketim toplumunu çözümlüyor Baudrillard. Bu aşırı emek ve tüketim baskısına muhalefetin beklenmedik biçimlerde, örneğin kronik yorgunluk ya da irrasyonel şiddet olarak ortaya çıktığını ve bu muhalefetin öngörülemeyecek yepyeni biçimler bulacağını da ekliyor.
(Tanıtım Bülteninden)
8-Siyasal İletişim / Aysel Aziz
Siyasal İletişim kitabının 6. basımı, 2014 yılında çıkan 5. basımının aynısıdır. Aradan geçen kısa zaman içerisinde herhangi bir değişiklik yapılmasına ihtiyaç duyulmamıştır.
Kitapta iletişim olgu ve süreci, iletişim olgusu temeline dayanılarak, ancak siyasal söylemin de özellikleri dikkate alınarak anlatılmaktadır. Geniş tanımı ile tüm siyasal iletişim aktörleri, siyasal söylemdeki özellikler, türler, yöntem ve teknikler ile siyasal iletişimde kendine özgü bir yeri bulunan medya ve siyasal iletişim ilişkisi; kitabın üzerinde özellikle durduğu olguları oluşturmaktadır.
Kitap, siyasal iletişim aktörlerinden siyasal partilerin iletişimine özel bir yer vermekte ve siyasal partilerin gerek geniş ve gerekse dar zaman dilimleri içerisinde yapılan siyasal kampanyaları ve özellikle seçim kampanyaları üzerinde ağırlıklı olarak durmakta; Türk siyasal yaşamından örnekler vererek çok yakın tarihin siyasal kampanyalarını yorumlayarak anlatmaktadır.
Kitabın son kısmında ise siyasal iletişim ile ilgili olarak dünyada ve Türkiye'de yapılan araştırmalara değinilerek genel bir değerlendirme yapılmaktadır.
(Tanıtım Bülteninden)
9-Teori ve Pratikte Halkla İlişkiler/ İrfan Erdoğan
Halkla İlişkiler günümüzde beyin yönetimi yapan dev endüstrilerin bir parçasıdır. Bu kitapta halkla ilişkilerin tarihsel gelilmesi ve bu gelimenin anlamı; halkla ilişkilerin asıl doğası, amaçları ve sonuçları; bu amaçlara ve sonuçlara neleri nasıl yaparak ulaşıldığı anlatılıyor. Gerektiğinde gerçeği ve gerektiğinde sahteyi işleyerek bir imajlar dünyası yaratan ve bu dünyayı herkesin gerçeği olarak sunan bir endüstrinin kimliğini "olduğu gibi" açıklayan bir halkla ilişkiler kitabı bulamazsınız Türkiye' de. Bu nedenle, elinizdeki kitap, halkla ilişkilerin aslında ne olduğunu, nasıl yapıldığını, amaçlarını, faaliyetlerini ve kimin için ne tür sonuçlar doğurduğunu anlamak isteyen herkesin okuması gereken bir kitap.
10- Halkla İlişkiler ve Etik / Kolektif
Etik değerler yaşamımızın bir parçası olduğu kadar iş hayatımızın da bir parçasıdır. Diğer mesleklerde olduğu gibi halkla ilişkiler yönetimi de belirli etik değerler doğrultusunda gelişimini sürdürmektedir. Şaşırtıcı bir hızla gelişen teknoloji insan hayatını kolaylaştırdığı kadar insanlık uygulamalarına zarar veren tarafı da bulunmaktadır. İşte bu noktada etik değerlerin varlığı var olan düzenin bozulmasını önleyebilen bir kalkan durumunda kendini göstermektedir. Halkla ilişkiler mesleği de insan ve toplumdan bağımsız bir şekilde düşünülemez. Toplum için önemli olan değerler, ilkeler halkla ilişkiler yönetimi içinde vazgeçilmez kıymetli yapıtaşlarıdır. Halkla ilişkiler mesleği çalışanlarına, müşterilerine ve topluma inandırıcılık, güvenilirlik ve dürüstlük ilkeleriyle bağlıdır. Belirlediği hedeflerine bu ilkeler doğrultusunda ulaşmaya çalışır.
(Tanıtım Bülteninden)
Commenti